انجام تمرینات ورزشی در روند بهبودی بیماران مبتلا به سرطان بسیار موثر است ؛ علاوه بر افزایش طول عمر از پیشرفت بیماری نیز جلوگیری می کند . در این مقاله به تاثیرات ورزش درمانی و چگونگی آن می پردازیم.
پیشگیری از ابتلا به سرطان :
افرادی که فعالیت بدنی بالایی دارند احتمال کمتری وجود دارد که به انواع سرطان ها مبتلا شوند . همانطور که می دانید کم تحرکی و عدم انجام تمرینات ورزشی باعث افزایش وزن شده و به دنبال آن سطح انسولین خون در بدن افزایش می یابد و همین امر باعث تکثیر سلول های سرطانی میشود. داشتن اضافه وزن در افراد مبتلا به سرطان پس از درمان کامل ، باعث کاهش طول عمر و همچنین افزایش احتمال بازگشت سرطان میشود.
افراد مبتلا به سرطانی که مداوا شده اند با انجام تمرینات ورزشی ، می توانند از بازگشت سرطان جلوگیری کنند. طبق آخرین گزارش ها زنانی که پس از درمان کامل سرطان سینه ورزش می کردند ،زندگی طولانی تری داشته و بازگشت بیماری در آن ها کمتر بوده است همچنین پژوهش های بالینی اخیر نشان داده است که افراد مبتلا به سرطان روده بزرگ که ورزش می کنند طول عمر بیشتری در مقایسه با سایر افراد مبتلا به این بیماری دارند.
فواید تمرینات ورزشی برای افراد مبتلا به سرطان :
- افزایش سطح آمادگی جسمانی
- افزایش قدرت عضلانی
- کاهش وزن
- بهبود وضعیت روحی
- افزایش اعتماد به نفس
- کاهش خستگی
چه زمانی برای شروع تمرینات ورزشی مناسب است ؟
مطالعات نشان می دهد افراد بعد از تشخیص سرطان دچار استرس ، افسردگی ، احساس ضعف و بیماری و خستگی گذراندن مراحل درمان می شوند ؛ همه این ها باعث می شود تا فعالیت افراد مبتلا به سرطان کمتر شود .از آنجایی که بیشتر افراد بعد از درمان بی تحرک باقی می مانند و این مسئله یک مشکل اساسی است ؛ فرد باید در نظر داشته باشد که بعد از تشخیص و درمان سرطان ، باید در سریع ترین زمان ممکن انجام تمرینات ورزشی را شروع کند.
تمرینات ورزشی چه مقدار و در چه حد باید باشد؟
انجمن سرطان آمریکا ، برای افراد معمولی و نرمال حداقل30 تا 60 دقیقه فعالیت جسمانی متوسط تا شدید و حداقل 5 روز در هفته را توصیه می کند . اثبات شده است که این میزان تمرینات ورزشی ، خطر ابتلا به سرطان ، بیماری قلبی عروقی و دیابت را کاهش می دهد . به علاوه کارشناسان اظهار می کنند که این نوع فعالیت های جسمانی می تواند برای بیماران مبتلا به سرطان بسیار مفید باشد.
سعی کنید با انجام فعالیتی که باعث شادابی شما می شود تمرینات ورزشی خود را به صورت روزانه ادامه دهید ؛ داشتن یک دوست در این مسیر انگیزه شما را بالا برده و باعث می شود از آن دلسرد نشوید . انجام هر نوع فعالیتی بهتر از بی تحرک بودن است .نکته کلیدی این است که به آهستگی شروع ، و با انرژی ادامه دهید.
کدام ورزش ها برای افراد مبتلا به سرطان مناسب است؟
پزشکان معتقدند که ترکیبی از حرکات انعطافی، هوازی و استقامتی میتواند به بیماران مبتلا به سرطان کمک کند. لازم به ذکر است بیمار باید قبل از شروع یک برنامه ورزشی با پزشک معالج خود مشورت کند . از آنجاییکه بیماری سرطان باعث تحلیل بدن بیمار می گردد ؛ فرد باید فعالیت های ورزشی خود را به آرامی آغاز کند.
به طور کلی هرکاری که فشار بیش از حدی به فرد وارد نکرده اما در عین حال او را به حرکت وادار کند ، کمک بسیار بزرگی برای بازیابی سلامتی او خواهد بود.
در ادامه به انواع تمرینات ورزشی می پردازیم :
- تمرینات انعطافی : حرکات کششی
- تمرینات هوازی : پیاده روی سریع ، دویدن ،شنا کردن
- تمرینات استقامتی : وزنه برداری یا ورزش ایزومتریک
برای مراقبت چه باید کرد ؟
انجام تمرینات ورزشی برای بیماران مبتلا به سرطان ، ممکن است احتمال مشکلات قلبی را به میزان کمی افزایش دهد ؛ لذا پیشنهاد میشود که فرد قبل از شروع فعالیت خود تست ورزش دهد و تائیدیه پزشکی از انکولوژیست خود دریافت کند.