آسیب های اندامی

بیماری واریس

واریس یک بیماری عروقی سیاهرگی است که به شکل های  مختلفی بروز پیدا می کند . در سنین بالای 50  سال تقریباً نیمی از مردم به نوعی از انواع واریس مبتلا می‌شوند . این بیماری در خانم ها 5 برابر آقایان می باشد.

رگ‌های واریسی می‌‌توانند در هر نقطه از بدن به وجود بیایند اما در اکثر مواقع روی پاها و ناحیه لگن ایجاد می‌‌شوند ؛ اکثر رگ‌های واریسی در نزدیکی سطح پوست به وجود می‌‌آیند.

علت بروز رگ های واریسی :

این عارضه زمانی به وجود می‌‌آید که دیواره رگ‌های سالم ، ضعیف و متورم شده و بصورت خوشه‌هایی از رگ‌های آبی یا بنفش ظاهر می شوند و گاهی اوقات با مویرگ‌های نازک قرمز تحت عنوان رگ‌های عنکبوتی احاطه شده‌اند.

paksaman

هنوز علت اصلی واریسی شدن رگ‌ها مشخص نیست اما مجموعه ای از عوامل ،در بروز رگ‌های واریسی و عنکبوتی نقش دارند که به شرح زیر می‌باشند:

  1. وراثت
  2. افزایش سن
  3. ایستادن طولانی
  4. چاقی و اضافه وزن
  5. مصرف قرص های ضد بارداری
  6. نوسانات هورمونی در دوران بارداری
  7. چهارزانو نشستن به مدت طولانی
  8. هورمون درمانی پس از یائسگی
  9. سابقه تشکیل لخته خون
  • آسیب دیدگی رگ

انواع نارسایی های وریدی :

  • ورید های نازک و تار عنکبوتی :

این بیماری محدود به ورید های کوچک و نازک پوستی می باشد که اصطلاحا به ورید های تار عنکبوتی معروف هستند ؛ این نوع از بیماری علامت خاصی ندارد و تنها از نظر زیبایی و جلوگیری از پیشرفت بیماری باید به آن توجه کرد.

paksaman

  • ورید های طنابی :

رگ های پیچ خورده ای می باشند که به صورت برآمدگی روی پوست ایجاد می شوند. این رگ ها در بخش تحتانی پا بیشتر دیده می شود. به این دلیل که راه رفتن و ایستادن موجب افزایش فشار در بخش پایینی پاها می گردد. این رگ ها به تدریج رشد می کنند و موجب می شود فرد از وجود این برجستگی ها ناراحت باشد. این نوع از بیماری ، تورم پاها را به دنبال دارد.

paksaman

  1. واریس به همراه تورم پا و تغییرات پوستی :

در صورتی که واریس پا کنترل و درمان نشود ، فشار وریدی به حدی بالا می رود که باعث تورم ، تغییر تدریجی رنگ پوست و همچنین التهاب پوست می گردد.

  1. واریس به همراه زخم های پوستی :

در این مرحله زخم های پوستی به وجود می آید که درمان آن ها با پیچیدگی های خاصی همراه است.

paksaman

 

پیشگیری از ابتلا به بیماری واریس :

پیشگیری و درمان زودهنگام اغلب از پیشرفت نشانه ها جلوگیری کرده و بیماری را کنترل می کند .در ادامه به برخی از انواع روش های پیشگیری این بیماری می پردازیم :

  1. حفاظت از پوست در مقابل خورشید
  2. انجام تمرینات ورزشی
  3. کنترل وزن
  4. خودداری از پوشیدن کفش پاشنه بلند
  5. خودداری از پوشیدن لباس های تنگ
  6. خودداری از ایستادن و نشستن به مدت طولانی
  7. داشتن رژیم غذایی مناسب

علائم واریس :

  1. تورم و بیرون زدگی رگ
  2. پیچ خوردگی و برآمدگی ظاهری رگ
  3. رگ هایی به رنگ بنفش یا آبی
  4. سنگینی،درد و فشار
  5. خارش

paksaman

علائم این بیماری ، در موارد شدید تر عبارت است از :

  1. تغییرات رنگ پوست
  2. زخم های واریسی
  3. پوست خشک ، قرمز و پوسته پوسته شده
  4. احساس درد و ورم پا
  5. ترومبوز وریدی عمقی ( واریس حاد )

درمان بیماری واریس :

برای تعیین روش های درمانی مطلوب ابتدا باید علت و میزان گستردگی بیماری کاملا مشخص شود .در ادامه به انواع روش های درمانی می پردازیم :

paksaman

استفاده از جوراب های طبی :

جوراب واریس با تحت فشار قرار دادن پای فرد منجر به بهبود گردش جریان خون خواهد شد ؛ جوراب واریس می‌تواند به کاهش درد و تورم نیز کمک کند.
paksaman

لیزردرمانی :

طبق تحقیقات انجام گرفته در حال حاضر بهترین راه درمان رگ های واریسی، لیزر می باشد. اشعه لیزر می تواند درد و التهابی که در رگ واریس ایجاد شده را برطرف کند و به فرد کمک می کند تا برای همیشه از این بیماری رها شود.

paksaman

اسکلروتراپی :

در این روش یک محلول به طور مستقیم در رگ تزریق شده که باعث از بین رفتن آن می‌شود و خون مسیر خود را از طریق یک رگ سالم دیگر می‌بندد. رگ تخریب‌شده جذب بافت بدن شده و در نهایت از بین می‌رود. این بهترین روش برای درمان رگ‌های واریسی پرپیچ‌وتاب و با عود مکرر می باشد.

paksaman

رادیوفرکوئنسی :

در این روش به کمک جریان الکتریکی ، دیواره های رگ گرم شده سپس سوزانده می شود و در نهایت رگ بسته می شود . این روش باعث بهبود ظاهر پوست ، درد ، تورم پا ، حساسیت ، خارش پوست ، التهاب و تغییر رنگ رگ ها می شود.

paksaman

درمان های جراحی :

در صورتی که روش‌های درمانی دیگر اثربخشی کافی در درمان بیماری واریس را نداشته و علائم این عارضه همچنان فرد را مورد آزار قرار دهد ، برای درمان آن می‌توان از روش جراحی واریس استفاده کرد.

درمان های دارویی :

در کنار روش های لیزر و جراحی و …که به‌ عنوان درمان قطعی واریس توصیه می‌شوند، بعضی از داروها می ‌توانند در کاهش شدت علائم بیماری مؤثر باشند. این داروها درد و خستگی پاها را کم کرده و باعث می‌شوند فرد مبتلا به واریس ، راحت‌تر به امور روزمره زندگی خود بپردازد.

انجام تمرینات ورزشی :

ممکن است فرد مبتلا به واریس به علت ترس از دردناک شدن رگ ها از ورزش کردن خودداری کند اما باید دانست که ورزش کردن برای این افراد نه تنها برای سلامت رگ ها بلکه برای سلامت قلب و عروق بسیار حائز اهمیت است ؛ حتی ورزشی آسان مثل پیاده روی تاثیرات مثبتی را با خود به همراه دارد .

در رابطه با درمان واریس با انجام تمرینات ورزشی می توان گفت که این تمرینات از درد ناک شدن رگ ها جلوگیری کرده و باعث یهتر شدن وضعیت رگ ها می شود .